FİBRADENOM NEDİR

FİBRADENOM NEDİR?

Fibroadenom Nedir?

Genellikle 20-40 yaş arası kadınlarda görülen memenin kötü huylu olmayan yani kanser olmayan iyi huylu tümörüdür. Hem glandüler yani süt dokusundan hem de bağ dokusundan oluşabilen fibroadenomlar, pürüzsüz, iyi tanımlanmış bir şekle sahip olup cildin altında lastiksi veya sert hissedebilirler.

Fibroadenom Belirtileri Nelerdir?

  • Fibroadenom kitleleri belirgin, pürüzsüz, kenarlıklı yuvarlak şekildedir.
  • Fibroadenom genellikle dokunulduğu zaman cilt altında kolayca hareket eden bir yumru olarak hissedilir.
  • Sert veya lastiksi bir yapıya sahiptir.
  • Fibroadenom kitleler genellikle ağrısızdır. Ancak bazen özellikle adet dönemlerinden hemen önce hassas ve hatta ağrılı hissedebilirler.
  • Bir veya iki memede bir veya daha fazla fibroadenom olabilir.
  • Fibroadenomlar meme kanserinden farklı olarak genellikle meme başında akıntı, şişme, kızarıklık veya meme çevresinde cilt tahrişine neden olmamaktadır.

Fibroadenom Nedenleri Nelerdir?

Fibroadenom nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Fibroadenom kitleleri genellikle ergenlik ve hamilelik döneminde ortaya çıkmakta, menopozdan sonra ise küçülebilmektedir. Hormon tedavisi gören kadınlarda fibroadenomların büyüdüğü gözlemlenmiştir. Bu nedenle fibroadenom nedeninin değişen hormon seviyeleriyle ilgili olduğu düşünülmektedir.

Fibroadenom Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bazı fibroadenom tümörleri hissedilemeyecek kadar küçük olabilmektedir. Aynı anda birden fazla fibroadenom tümör olsa dahi ağrı yapmayabilir. Fibroadenomlar genellikle kendi kendine meme muayenesi sırasında ya da ultrason gibi radyolojik görüntülemelerle tespit edilmektedir. Fibroadenomlar genellikle memenin içinde bir bilye gibi hissedilebilir. Yuvarlak veya oval olma eğilimindedirler ve net sınırları vardır.

Memede belirlenen kitlenin fibroadenom olup olmadığının netleştirilmesi için ek tetkikler yapılması gerekmektedir:

  • Mamografi: Meme dokusundaki şüpheli alanların görüntülenmesi için X-ışınlarının kullanıldığı mamografi görüntüleme yönteminden faydalanılabilir.
  • Meme ultrasonu: Ses dalgalarının kullanıldığı ultrason görüntülemesiyle fibroadenom teşhis edilebilmektedir.
  • İnce iğne aspirasyonu: İnce bir iğnenin yardımıyla memedeki kitleden parça alınıp incelenerek teşhis konulabilmektedir.
  • Çekirdek biyopsisi: Çekirdek biyopsisinde kullanılan iğneler, biraz daha büyüktür. Küçük bir doku çıkartılarak teşhis konulabilir.

Fibroadenom Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Fibroadenom tümörlerinin birçoğunun tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak düzenli aralıklarla takip amaçlı kontrol edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, özellikle fibroadenom tümörünün memenin büyümesine neden olması veya şeklini değiştirmesi gibi durumlarda cerrahi olarak çıkartılması gerekebilir.
  • Fibroadenomlar bazen herhangi bir tedavi uygulamadan kendi kendine büyümeyi durdurabilir hatta küçülebilir. Bu gibi durumlarda memedeki kitlenin fibroadenom olduğu yapılan tetkiklerle kesinleştirilmişse kitle yerinde bırakılabilir ve büyümediğinden emin olmak için izlenebilir.
  • Gerekli olmadığı durumlarda fibroadenom tümörlerini çıkarmak kitlenin yanındaki normal meme dokusunun da çıkarılması anlamına gelmektedir. Bu nedenle cerrahi işlem için konunun uzmanı bir doktorla süreci yürütmek önemlidir.
  • Fibroadenomların büyümediğinden emin olmak için düzenli meme muayeneleri veya görüntüleme testleri yapılması önemlidir.
  • Yapılan muayene ve tetkiklerde fibroadenom görünümünün anormal olduğu, aşırı büyüdüğü ya da şikayetlere neden olduğu durumlarda kitlenin çıkartılması tercih edilebilir.

FİBRADENOM HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

01.

Fibroadenomlar meme kanserine neden olur mu?

Fibroadenom tümörleri memenin iyi huylu kitleleri olarak değerlendirilir. Fibroadenomlar genel olarak meme kanserine yol açmamaktadır. Ancak, karmaşık yani kompleks fibroadenom tümörlerinin yakından takip edilmesi önemlidir. 

03.

Fibroadenomlar ağrı yapar mı?

Fibroadenom genel olarak ağrıya neden olmamaktadır. Ancak bazen özellikle adet dönemlerinden önce ağrıya yol açabilmektedir.

02.

Fibroadenom kendiliğinden geçer mi?

Birçok fibroadenom tümörü tedavi gerektirmemektedir. Hormonal değişimlere tepki verdiği düşünülen fibroadenomların özellikle menopoz döneminde küçülebilmesi mümkündür.

04.

Fibroadenom gebelikte büyür mü?

Fibroadenomlar hormonal etkilerle büyüyebilir ya da küçülebilir. Bu nedenle hamilelik döneminde fibroadenomların büyümü ihtimali bulunmaktadır.

05.

Fibroadenomlar kanser riski taşır mı?

Fibroadenomlar genellikle iyi huylu tümörlerdir ve meme kanseri riskini artırmazlar. Ancak, herhangi bir değişiklik veya yeni bir kitle oluşumu durumunda, düzenli takip ve tetkiklerle durumu izlemek önemlidir.

06.

Fibroadenomlar ne zaman cerrahi olarak çıkarılmalıdır?

Fibroadenomlar genellikle cerrahi müdahale gerektirmeden izlenebilir. Ancak, kitle büyürse, memenin şeklini değiştirirse, rahatsızlık verirse veya diğer tetkiklerde anormallik gösterirse cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.