KASIK FITIĞI
KASIK FITIĞI NEDİR?
Kasık fıtığı, karın içindeki organların (ince bağırsaklar, bağırsak yağları gibi), karın duvarındaki zayıf bölgelerden çıkarak cilt altında şişlik oluşturmasıdır. Yani kasık fıtığı karın içindeki organların karın içindeki organların cilt altından dışarıya taşarak belirgin hale gelmesidir. Kasın fıtığında ortaya çıkan şişlik, özellikle kişi öksürdüğünde, eğildiğinde veya ağır bir nesneyi kaldırdığında ağrı meydana getirir.
Genellikle kadınlara oranla erkeklerde 3 daha fazla görülen bir hastalık olan kasık fıtığı; obezite, yaşlılık, kabızlık, kronik öksürük, bağ dokularının zayıflaması, sigara tüketimi ve hamilelik gibi faktörler sonucunda meydana gelir. Bu gibi hastalık ve problemleri olan kişilerde kasık fıtığı görülme riski daha fazladır.
Kasık kemiğinin her iki yanında bölgede meydana gelen belirgin şişlik, öksürüldüğünde şişliğin ağrı ve yanma oluşturması, kasıklarda baskı ve gevşeme hissi kasık fıtığının karakteristik belirtileri arasında yer alır. En sık karşılaşılan fıtık türü olan kasık fıtığı, fıtığın evresine ve şiddetine göre tedavi yöntemleri içerse de kasık fıtığının en başlıca tedavisi kasık fıtığı ameliyatıdır. Kasık fıtığı ameliyatları ise açık veya kapalı olarak yapılır.
KASIK FITIĞI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Kasık fıtığı kendi içinde direkt, indirekt ve femoral fıtık olarak sınıflansa da obturator fıtıklar da görülür.
İndirekt fıtıklara toplumda sık rastlanır, her yaşta görülür ve testislere kadar inme riski bulunur.
Direkt fıtıklar, adından da anlaşılabileceği gibi direkt olarak karın duvarının zayıf bölgesinden çıkan ve yaş ilerledikçe görülme riski artan fıtıklardır.
Femoral fıtıklar ise daha nadir görülür. Kadınlarda daha sıktır ve fıtığın boğulma riski diğer fıtık türlerine göre daha yüksektir.
KASIK FITIĞI NEDEN OLUR?
Kasık fıtığı, alt karın duvarında karın dokusunun içeri girmesine izin veren bir zayıflık veya açıklık olduğunda meydana gelir. Kasık fıtığına neden olan faktörlerin başında obezite, yaşlılık, kronik öksürük, kabızlığa bağlı ıkınma, yoğun egzersiz, bağ dokularında zayıflık, sigara tüketimi ve hamilelik gelir. Ayrıca doğumda meydana gelen bir açıklık ve uzun süre ayakta kalmayı gerektiren mesleklerde çalışmak da kasık fıtığına yol açabilir.
Kasık fıtığına yol açan nedenler şunlardır:
- Doğumda meydana gelen açık bir nokta
- Yaşlılık
- Obezite
- Kronik öksürük ve hapşırma
- Kabızlığabağlı ıkınma
- Yoğun egzersiz
- Bağ dokularında zayıflık
- Hamilelik
- Sigara tüketimi
- Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren işler
Birçok insanda kasık fıtığına yol açan karın duvarı zayıflığı, doğumdan önce karın duvarı kaslarındaki zayıflığın düzgün kapanmaması sonucu yaşanır. Diğer kasık fıtıkları, yaşlanma, yoğun güç gerektiren fiziksel aktivite veya sigaranın eşlik ettiği öksürük nedeniyle kasların zayıflaması veya bozulması sonucu yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişir.
Yaşamın ilerleyen dönemlerinde, özellikle bir yaralanma veya karın ameliyatından sonra karın duvarında da zayıflıklar meydana gelebilir. Erkeklerde zayıf nokta genellikle spermatik kordun skrotuma girdiği kasık kanalında meydana gelir. Kadınlarda kasık kanalı, rahmi yerinde tutmaya yardımcı olan bir bağ taşır ve bazen rahimdeki bağ dokusunun kasık kemiğini çevreleyen dokuya bağlandığı yerde fıtıklar meydana gelir.
KASIK FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kasık fıtığının karakteristik belirtisi kasık kemiğinin her iki yanındaki bölgede, özellikle öksürüldüğünde, hapşırıldığında veya ıkınma eylemi yapıldığında ve kişi dik durduğunuzda daha belirgin hale gelen şişliktir. Bu şişlikle birlikte kasık kemiğindeki çıkıntıda ağrı ve yanma hissi oluşur. Kasıklarda baskı hissi de kasık fıtığı belirtilerinden sayılır. Diğer yandan mide bulantısı, kusma, ateş ve gaz çıkaramama problemi de kasık fıtığı olan kişilerde rastlanılan belirtiler arasındadır.
Kasık fıtığı olan kişilerde görülen belirtiler genellikle şöyledir:
- Kasık kemiğinin her iki yanında öksürük, hapşırık, ıkınma ve dik durulduğunda belirginleşen şişlik
- Kasık kemiğindeki çıkıntıda ağrı ve yanma
- Kasıklarda ağırlık ve baskı
- Fıtık bölgesinde kızarma ve morarma
- Karın şişkinliği
- Mide bulantısı, kusma
- Ateş
- Gaz çıkaramama problemi
KASIK FITIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Kasık fıtıkları doğal seyrine bırakıldığında küçülme ya da iyileşme olmayacağı ve ilaçla tedavisi olmadığı için teşhis koyulunca tek tedavi kasık fıtığı ameliyatıdır. Fıtık cerrahisinde amaç fıtık kesesini olması gerektiği batın (karın) içindeki yerine yerleştirilmesi ya da çıkarılmasıdır.
Amaç fıtıklaşmaya sebep olan kısmi kusurun (defektin) kapatılması ve bir daha olmaması için meşle yani yamayla sağlamlaştırılmasıdır. Cerrahi tedavi öncesinde lokal anestezi, genel anestezi ya da belden uyuşturma (spinal anestezi) şeklinde uygulanabilir. Fıtık ameliyatları açık ya da kapalı yöntemle yapılabilen operasyonlardır.
KASIK FITIĞI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
01.
Kasık fıtığında kapalı ameliyatların avantajları nelerdir?
Kasık fıtığında kapalı ameliyatların bazı avantajları söz konusudur. Bu avantajlar enfeksiyon riskinin düşük olması, yara izinin çok daha az olması, ağrı seviyesinin düşük olması ve ameliyat sonrası iyileşme hızının daha hızlı olmasıdır.
02.
Kasık fıtığı ameliyatından sonra nasıl korunmalı?
Ameliyattan sonraki 3-6 aylık sürede yama yapışması olacağı için hastalara 3 kilogramdan fazla ağır yük kaldırmaması, kabız kalmaması, ağır egzersizlere ara vermesi, öksürüp ve hapşırırken o bölgeye destek olmaları önerilmektedir. Ameliyat sonrasında ameliyat bölgesinde hematom, meş enfeksiyonu ve testislerde morluk gelişmesi gibi nadir komplikasyonlar da gelişebilmektedir.
03.
Kasık fıtığına hangi bölüm bakar?
Kasık fıtığı hastalığı, genel cerrahi bölümü doktorları tarafından bakılan, teşhis edilen ve tedavisi gerçekleştirilen bir hastalıktır.
04.
Kasık fıtığının ağrısı nerelere vurur?
Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.
05.
Kasık fıtığı patlarsa ne olur?
Kasık fıtığı patlaması yaygın olarak görülmese bile yaşandığı an hasta acil olarak ameliyata alınmalıdır.
06.
Kasık fıtığının hayati bir tehlikesi var mı?
Zamanla cilt dışına çıkan fıtıklar büyümekte ve ağrıya neden olduğu içinde yaşam kalitesini düşürür. Müdahale edilmeyen fıtıklarda içine giren bağırsağın ve diğer organların boğulma riski vardır.