Meme Hastalıkları ve Kanseri

Meme hastalıkları, meme dokusunda oluşan çeşitli anormallikler ve rahatsızlıkları kapsar, bu durumlar arasında enfeksiyonlar, iyi huylu tümörler ve meme kanseri bulunur. Meme kanseri, meme hücrelerinde anormal büyümeye neden olan ve tedavi edilmediğinde çevre dokulara yayılabilen malign bir hastalıktır. Erken teşhis ve düzenli taramalar, bu hastalıkların etkili bir şekilde yönetilmesi ve tedavi edilmesi açısından büyük önem taşır.

01.

Fibradenom Nedir

  • Genellikle 20-40 arası yaşlarda kadınlarda görülen memenin kötü huylu olmayan yani kanser olmayan iyi huylu tümörüdür.  Hem glandüler yani süt dokudan hem de bağ dokusundan oluşabilen fibroadenomlar, pürüzsüz, iyi tanımlanmış bir şekle sahip olup cildin altında lastiksi veya sert hissedebilirler.

02.

Mastit Nedir

  • Mastit; memede meydana gelen, genellikle süt kanallarının enfekte olması sonucu oluşan bir iltihaplanmadır. En sık olarak emziren kadınlarda görülse de emzirmeyen kadınlar ve hatta erkekler de mastit yaşayabilir.

03.

Meme Apsesi

  • Meme apsesi, memede enfeksiyon sonucunda içi irin dolu bir kütle oluşmasıdır. Mastitin ilerlemesi sonucu gelişebilir ve genellikle acil müdahale gerektirir.

04.

Meme Kanseri

  • Meme kanseri; göğüs hücrelerinin mutasyona uğrayıp değişmesi ve kontrolden çıkıp tümör adı verilen kanserli doku kitleleri oluşturması anlamına gelir. Erkeklerde de görülebilen meme kanseri dünya üzerinde yaygın olarak 50 yaş üstü kadınlarda rastlanan bir kanser türüdür. Ancak daha genç yaştaki kadınları da etkilediği görülmüştür.

05.

Galaktosel Nedir

  • Galaktosel, süt kanallarında süt birikmesi sonucu oluşan, iyi huylu bir kisttir. Genellikle emzirme dönemindeki kadınlarda görülür ve süt kanallarının tıkanması sonucu gelişir.